טיפולים לתינוק לאחר הלידה
לאחר הלידה ישנם סדרת טיפולים לתינוק המומלצים על ידי משרד הבריאות,
בואו נעשה סדר ונבין מה כל אחד מהם אומר והאם הם נחוצים.
משחת עיניים –
משרד הבריאות ממליץ על מתן משחה אנטיביוטית לעיניים לכל התינוקות הנולדים, למניעת דלקת עיניים בגלל זיהום שאולי קיים בנרתיק.
יתרונות – אין
חסרונות – המשחה נמרחת על השד של האמא ומפריעה בהנקה, נכנסת אל הפה, אל מערות האף ואל מערכת הנשימה.
האם נחוץ – לא.
אין צורך לשים משחת עיניים למי שאין לו דלקת. אם תתפתח לתינוק מאיזושהי סיבה דלקת בעין אפשר לשקול משחה. או לטפטף קצת חלב אם.
חיסון צהבת B –
צהבת B היא מחלה זיהומית קשה הפוגעת בכבד. (לא להתבלבל עם צהבת יילודים שהיא אינה מחלה!). איך נדבקים – ע"י מנת דם נגועה, מזרק נגוע, יחסי מין עם אדם נגוע, או במקרה שלאם יש מחלה פעילה.
האם יש לתינוק שנולד בארץ בבית חולים לאמא בריאה סיכוי לחלות בצהבת B? - לא.
חסרונות – הזרקת חומרים זרים ישירות למערכת הדם ללא צורך מזיקה. על אחת כמה וכמה לתינוק שהרגע נולד.
האם נחוץ – לא.
ויטמין K –
ויטמין K הוא גורם חשוב בתוך תהליך קרישת הדם. תינוקות גורי אדם נולדים עם מעט מאד ויטמין K בגופם. החשש הגדול הוא שבמקרה ויש דימום מוחי חריף הוא יכול לגרום נזקים כבדים ואף למוות. על כן מומלץ על מתן ויטמין K לכל תינוק שנולד בשעות הראשונות לחייו.
מספרים – הסיכון לדימום מוחי חמור ומסכן חיים אצל תינוק שנולד לאמא בריאה בשבוע מתקדם (37 ומעלה), בלידה ללא סיבוכים מיוחדים הוא 1 ל 11,000 (בהערכה גסה, תלוי מדינה ובמחקרים שונים)
יתרונות – מתן ויטמין K מונע תחלואה קשה ומוות כתוצאה מדימום מוחי חמור. (אצל תינוק שזה אכן מתרחש אצלו. כפי שכתבתי זה מאד נדיר).
חסרונות – סיבוכים ממתן הויטמין נדירים מאד. עם זאת, בתרופה עצמה ישנם חומרים משמרים ומייצבים שמאד קשה להתחקות אחר הנזקים שלהם לטווח ארוך.
ישנן 3 אפשרויות – לתת בזריקה אחת / לתת 3 מנות במתן אוראלי (לפה) / או לא לתת.
בזריקה – מתן חד פעמי, ע"י צוות המחלקה. הזריקה היא שומנית לשריר והיא כואבת.
מתן אוראלי – יש לתת 3 מנות בהפרשי זמן. מתן הויטמין היא באחריות ההורים (מאד פשוט). חוסך זריקה לתינוק, מוסיף עוד משימה להורים.
יש הטוענים כי המתן האורלי פחות יעיל, אך כפי שראינו המספרים הם כל כך מזעריים אז קשה באמת לחקור את ההבדל ביעילות. באירופה ישנן מדינות שהמתן האוראלי הוא הנהוג.
האם נחוץ – לשיקולכם.
טיפול לחבל הטבור –
ההמלצה היא לחטא את הטבור עם אלכוהול כדי למנוע זיהום.
יתרונות - אין
חסרונות – האלכוהול פוגע ביכולת של החיידקים הטובים שנמצאים באיזור לעשות את העבודה שהם אמורים לעשות, לייבש ולהגליד את האיזור. כמו כן כל ההתעסקות בטבור מיותרת לחלוטין. הוא מתייבש והנופל לאחר מספר ימים, אם לא מפריעים לו.
האם נחוץ - לא
רחצת התינוק -
יתרונות - אין
אין שום סיבה לרחוץ תינוק שהרגע נולד! הוא מלא בוורניקס, שומן ששומר על העור שלו להסתגל לחיים שבחוץ ומהווה מצע לחיידקים מועילים.
הוא כל כך רגיש ועדין ומאבד חום מהרחצה, נבהל מכל ההתעסקות וצריך להיות צמוד לאמא, מחומם טוב טוב ורגוע. אם יש קצת דם שאתם רוצים לרחוץ אפשר להרטיב מגבת עם מים חמים ולנקות. אפשר לרחוץ טוסיק מתחת לברז אם צריך. כדאי לחכות עם מקלחת / אמבטיה לפחות שבוע שבועיים.
בדיקת סקר, PKU -
ע"י דקירה בעקב לוקחים כמה טיפות דם למעבדה ובודקים ייתכנות של 12 מחלות מטבוליות. הבדיקה נעשית ביום השלישי והלאה. יד מיומנת ועדינה תעשה את זה מהר ותוך כדי שהתינוק יונק. אפשר לעשות בבית חולים לפני השיחרור, אפשר בבית ע"י מיילדת בית או בקהילה (פחות מיומנים)
יתרונות - גילוי מוקדם חשוב ועשוי לעזור בטיפול.
חסרונות – דקירה קטנה בעקב וסחיטת טיפות דם. בטוח שלא נעים לתינוק.
YOU ARE MOST WELCOME.